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gsion and the Scholarship Commission.
dblic Act 79-372 became effective., It
transferred the authority for administering the veterans'

gcholarship program from the Scholarship

ommission to the
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Veteorans' Commission. Funds were appropriated to the Veterans'
Commmission for the maa of administering that program for
fiscal year 1976. The Scholarship Commission had previously
entered into scholarship cobligations for fisaal year 1975,
 Rather than pay all these obligations fram its fiscal 1978
appropriation it forwarded vouchers for some obligations to
the Veterans' Commission which paid them out of ita appropri-
ation for fiscal year 1976. Appropriations for both agencies
for fiscal year 1976 were not law until July 14, 1978, |

In this opinion I will not comment on the propriety
of the action taken by these a;gmﬁi.ea. CGenexally, legal
opinions are only mmishea with regard to matters relating
- to the duties of the officer requesting the opinion. Since the
transaction has already taken place, questions regarding the
particular transaction would de proper for those who have
duties in connection with the review thereof.

I will therefore address myself to the general area
aince the questions you ask relate to the appropriation process
and will provide guidance for future legislation. The @iscussion
in this opinion is based on a general situation. The respon-
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sibility for administering a particular program was transferred
from one agency to mmer. gSuch transfer became effective
and funds were appropriated to the second agency for the puipole
of administering that program in fiscal year 1976. The agency
which previously had responsibility to administer the program
and to vhich money was appropriated for fiscal year 1975 had
previously entered into certain obligations for that fiscal
year, Rathexr than pay all of these obligations from its fiscal
year 1975 appropriation it forwarded vouchers for some of these
cbligations to the agency assuming the program which paid the
vouchers out of its appropriation for fiscal year 1976, It
transferred no funds to that agency which it could have used
to pay such outstanding obligations. Appropriations for both
agencies for fiscal year 1976 were not law until after the
beginning of the fiascal year. Based on this information you
ask several questions which I shall answer in turn.

Your first question is:

Is a State agency authorized to make payments

from funds appropriated for a current fiscal

during a prior fiscal year without the express

authorization of the legislature?

I am of the opinion that it is not. Section 25 of
AN ACT in relation to State fimance® (Ill. Rev. Stat. 1975,
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ch,. 127, par. 161) pmiden in part as follows:

"8 25. . All appropriations shall be ava:llable
mwmicrtheﬁmlmroxtoz'alum
per&gg 3.:2 the 3«; m that appropriation so iau

- spec 2., A de OF eREXgency Appropr on
shall be avallable for escpenditure only
mseutmyeummaamm that appro-
priation is enacted unless that Act othmiae .

provides.

o Outltanding liabilities as of June 30

payable ﬁrom iations which have oth;nd.u
&:od. 4 out of the expiring appro—

- priations ﬁnring the three-month period end
x --at the close of business on September 30,

* 0 ® : - : L]
'tmder this amm an’ appropriauen is available only to pay
 obligations arising during the fiscal year for which it is
appropriated. If this were not the case, there would be little
fiscal control. Obligations of one fiscal year could be paid
out of the appropriatiocn for the next fiscal year. This would
- understate the governmental expenditures for one fiscal year
and warstate thm for the next. If obligations of one fiseal
year could be paid fm appropriations for the next, there
would be 5o need for a lapse pericd or for the Court of Claims
to handle euch claims as <ome in after the lapse period

expizras. - Such claims could be paid out of the new appmpriation.

Your smadqumm is:

Is language in an appropriation bill to the
effect that "this takes effect July 1, 1975,
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or upon becoming law, wvhichever is later”

and similar 1 ge in a substantive bill

sufficient to prohzbit expanditures for

indebtedness incurred prior to the effective

dates of the Acta? Is that language sufficient

to prohibit expenditures by an agency incurred

prior to the beginning of the fiscal year?

I am of the opinion that such language used in an
appropriation bill is sufficient to prohidit expenditurés on
indebtedness incurred prior to the beginning of the fiscal
year. As previously discussed, funds are appropriated only
for expenditures of a particular fiscal jrm. I do not believe,
however, that it is necessarily sufficient to prohibit expmﬂi-
tures for any obligations arising in the fiscal mr but prior
to the effective date of the appropriation bill. Often
appropriation bills are not passed until June 30 and the Governor
does not sign them until several days later, even though they
are intended to cover the expenditures for the fiscal year .

- that begins on July 1. The legislative intent is usually that
~an appropriation bill be retroactive to the beginning of the
fiscal year. (The People v. Nhealan, 353 1l1l. 500.) Express
language would be required to prohibit asuch retroactive effect
of an appropriation bill. Of course, no agency has authority
to mcnd funds unless it has the substantive authority. If
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it had no substantive authority, it could not validly obligate
State money. Substantive acts are generally not considered
retroactive unless the legislature's intent is clear. Stigler
v. City of Chicago, 48 Ill. 24 20,

Your third question is:

When a function is transferred from one State

agency to another State agency, is all authorized,

‘unpaid indebtedness incurred prior to the transefer,"

but pursuant to that function transferred to the

successor agency as an outstanding liability?

There is no general statute which transfers the .
outstanding obnﬁations of one agency to another agency when
a particular function is transferred. Section 9b of "'agx ACT
in relation to State finance® (Ill. Rev. Stat, 1973, ch. 127,
par. 145a.1) pm!.deu for the transfer of an appropriation
wvhen functions are transferred. BEowever, it specifically
tmotera only the unobugatad porticn of such approprintlon.
It provides as follows:

*¢ 9b., Whenever an appropriation is made to

or for the use of any State officer, office,

department, division, institution, commission, board

or other agency and his or its functions are trang-

ferred to a successor, the appropriation or any

unobligated part thereof shall be deemed to have

been made to such successor to the same extent as
if such successor were specifically named in the
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appropriation law. A change in the name or title
of any of the above shall be deemed a tranafer of
functions to a successor."

. This clearly implies that the responsibility for existing
liabilities or outstanding obligations incurred by an agency
are not transforred when the function is transfexred. Such
ocutstanding obligations could, however, be transferred by
express .st&tutoxy auf.hoﬂntm.

'Your £¢urth ‘Qquestion is:

May one State agency expend appmxiated funds

in payment of an indebtedness incurred by another

State agency without express authorization by the :

- legislature? May a State agency expend appropriated
funds in payment of an indebtedness incurred pursuant
to mxﬁnmq a statutory function that was the =~
gtatutory responsibility of another agency?

In opinion No. §-835 X advised that an appropriation
may be expended only in pursuance of legislative authority and
. only for the objects and purposes gpecified unless otherwise
expressly permitted by law, and further that a department of
State goverament must find its source of authority in the statute
conferring it and can exercise the pmr conferred on).y in
conformity with the statuu. Mefom. the answer to your
' questions is No. A State agency cannot expend funds appro-
priated to it to fulfill the statutory functions of another
agency unless exyma's.lyl authorized by law., This is not to say,
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however, that there may not ha situations where a State agency
can expend its appxcpri.awa funds in the joint fulfillment of
functions with other agencies,

Your £ifth question is:

1s a State agency obligated to make payments

% Pulfilling a statutory fanction while 1t

m :gam statutory responsibility for that

As ds.senagad above, ance the state or its aqemiea
have entered into a valid obligation, it is responsible for
that obligation. However, if its appropriation has lapsed,
it does not have the authority to pay and the obligee must
collect through the Court of Claims unless the General Assembly
provides another means,

I must emphasize that this opinion does not consider
or paes on the particular trangaction vhich gave rise to your
. questions. While the answers to your general questions leave
room for inferences regarding that particular transaction,

I have not considered any facts or laws peculiar to the two
agencies that mighﬁ alter the general rules, '

Yery truly yours,

ATTORNEY GENERAL




